Kenapa
dengan ubi rebus?Sebabnya sekarang ni musim hujan je kan .Cuaca pun
mendung,amat muram sekali, suasana dalam rumah
sejuk, maka memori KF pun terawang -awang jauh mengenangkan arwah
datuk KF yang amat menyayangi KF sepenuh
hati.KF rasa KF ni cucu kesayangan datuklah(perasan sendiri)mana taknya cucu
lain dia tak pernah hadiah jam tangan masa dpt 5A dalam Penilaian
darjah 5,masa darjah satu tiap2 hari datuk tunggu KF kat kantin sekolah dari
pagi hinggalah KF balik sampai seminggu kot.Dan kalau banjir,datuk akan dukung
KF kat belakang dia untuk hantar KF ke sekolah agama walaupun KF dah berumur 11
tahun masa tu.Baik sangat kan datuk KF!.Ya datuk memang sangat baik,KF selalu
ikut dia ke surau berdekatan rumah datuk untuk temankan datuk bentang sejadah
sebelum jemaah bersolat 5 waktu.Datuk
juga seorang tukang masak kenduri kahwin,KF suka sangat mengekor dia pi beli
rempah ratus di kedai mamak yang terdapat di pasar besar JB yang ketika itu
terletak di jalan Wong Ah Fook .Masih terbayang aroma rempah ratus yang dipilih
datuk.Oh! really miss him.Datuk cuma
bekerja sebagai gardener dan tukang kayu di Ngee Heng,sebuah sekolah cina di
Jb,tapi banyak kemahirannya.Sebagai tukang kayu,certainly dia had crafted cute
little cupboards for me from his left over woods.His favourite wood,kayu
beroti.Dunno what kayu it is,but always remember he ask for kayu beroti from
the apek at kedai kayu.Well so much of myself as a sweet grandchild,now,let's
get back to the old ,zaman jepun humble
ubi rebus.Yang mengingatkan KF pasal ubi ni,arwah datuk selalu bawa KF
pergi korek,cabut ubi yang di tanamnya sendiri.Lepas tu ,apalagi nenek rebus
dan mak buat sambal tumislah.Sambal tumis mak KF memang kick habis....siapa
makan pasti terpikat.Habis tu mana tak tumpahnya kuah kalau ke nasikan,mestilah
KF pulak yang terror buat sambal ni.Oklah jom kita main masak-masak pulak...
Ubi Rebus
& Sambal Tumis Kaseh Firdausi(kelasss gitu bunyinyakan)
1. Ubi,kopek
kulit luar dan rendam dulu beberapa jam.kalau takdemasa pun sejam dua
jadiklah.Lepas tu rebuslah dan tambah garam sikit .Rebus sampai lembut.
2. Untuk sambal
pulak,blenderkan cili kering,bawang kecil dalam 7 biji,sebiji dua bawang putih
dan belacan.Dah blender,tumis sampai bahan2 tu betul2 garing tau,jangan hangus
pulak.kalau nak tau dah garing,minyak dah terbit dan bahan2 tumis tadi dah jadi
berbiji kecik kecik dan tak rupa jus cili lagi kan.
3. Barulah
masuk air asam jawa, garam,gula,dan siapa suka mak aji masuklah sikit. Rasa dah
ngam,masuklah pulak ikan bilis yang kita dah goreng dulu sebelum tu.Eh ..Tadi
lupa lak KF nak tulis kena goreng ikan bilis dulu sebelum tumis cili.Maklumlah
dah tua (he he he) semua lupa.
4. Dah siap pun
,boleh makan sambal kita dengan ubi rebus yang lembut lagi panas itu.(kalau mak
KF dia suka letakkan sesudu majerin planta kat ubi rebus yg panas tu,nanti dia
melt dan rasanya ...aduh duh duh lemak masin menjilat jari...hu hu nak cari ubi
lah lepas ni.Nak cari ubi kayu!nak cari ubi kayu!
No comments:
Post a Comment